Onderhoud van natuursteen

Het onderhoud van natuursteen is eenvoudig en niet bewerkelijk. Tenminste als de gekozen steen en de afwerking van het oppervlak zijn afgestemd op het gebruik. Er kan gekozen worden voor een beschermende laag die naderhand wordt opgebracht of u kunt het natuursteen verder ‘gewoon’ netjes onderhouden.Natuursteen kan worden beschermd tegen vervuiling en verkleuringen, al is dat lang niet altijd nodig. Een bescherming wordt aangeraden bij licht gekleurde natuursteen en een dof of ruw afgewerkt oppervlak.

Hebt u gemorst? Na verloop van tijd zal de vlek vanzelf verdwijnen.

Neveneffecten beschermende producten Deze hebben veelal invloed op het uiterlijk van de natuursteen. Ze geven bijvoorbeeld (extra) glans of een verdieping van de steenkleur. Maar ze kunnen ook de stroefheid van een tegel veranderen. De effecten kunnen zowel tijdelijk als langdurig zijn. Aangeraden wordt om vooraf het effect te beoordelen op een proefstukje.

Kies het geschikte middel Er zijn veel beschermingsmiddelen beschikbaar. Sommigen worden eenmalig aangebracht, anderen periodiek. Ook zijn er middelen die tegelijk reinigen en beschermen. De onderstaande beschermingsmiddelen worden er uitgelicht:

Regulier onderhoud Let bij natuursteen tegels, net als bij vele andere materiaalsoorten, op het niet te lang laten staan van bijvoorbeeld bloempotten, asbakken, barbecues, parasolvoeten en wat al niet meer zij. Deze producten laten op een gegeven moment een verkleuring of waas op de tegel achter. Vlekken van bijvoorbeeld wijn, vet, zwarte aarde of lampenolie zo snel mogelijk verwijderen met een doek met schoonmaakmiddel. Wat er dan nog achter blijft, trekt met verloop van tijd weg of met speciale reiniging’s middelen vraag de specialist.

Aanvang vraag altijd naar een onderhoudadvies voor uw specifieke situatie.

Frequentie De reinigingsfrequentie is vergelijkbaar met die van andere materialen. Er is geen algemene richtlijn te geven. Zo heeft de zichtbaarheid van vervuiling te maken met bijvoorbeeld glansgraad en de kleur van de steen. De mate waarin vuil op het natuursteen hecht, hangt af van zijn porositeit en oppervlakteruwheid.