Schade

Soorten en bewerkingen

Er zijn veel verschillende soorten natuursteen die u voor uw vloer kunt kiezen. Hieronder een kleine selectie natuursteen tegels die de De Haan Natuursteen voor u kunt leggen. Alle behandelingen die men doet moet de vloer eerst gereinigd worden met natuursteen reiniger en of tegel reiniger. Op deze manier is de steen vuil was en vet vrij en schoon om behandeld te worden.

Bewerkingen

Natuursteen – Gepolijst

Gepolijste natuursteen glanst mooi. Bovendien komen alle eigenschappen ervan optimaal tot uiting. Denk daarbij aan de kleur, vlekken, fossielen, aders…. Om dit resultaat te bekomen start men met een sterk verzoete natuursteen die men behandelt met een mix van tin, oxalische zuren, synthetische of natuurlijke was. Wees voorzichtig met zuren die de kwetsbare afwerking kunnen schaden.

Kies gepolijste natuursteen voor meubelen, venstertabletten, binnenhuisplinten en –muurbekleding. Gebruik gepolijste natuursteen liever niet voor vloeren of er moet amper op gelopen worden.

Ook deze afwerking kunnen wij in het werk schuren oftewel als de vloer door ons gelegd word en kort daarna geslepen en bewerkt in de afwerking die u kiest. Als u een zeer hoge glans wilt kunnen wij op Italiaanse manier de vloer verglazen met speciale Kristallen. Deze methode geeft een beter en hardere afwerk laag dan kristalliseren. Dit zijn ook diverse soorten natuursteen,

  • Marmer , gezoet oppervlak was en polis onderhoud glansreiniger. Gepolijst idem en bij verglazing en of kristalliseren hebben wij diverse speciale middelen . ook hier kan de polis en glansreiniger gebruiken.
  • Hardsteen is idem als marmer
  • Travertin idem
  • Zand kalksteen idem
  • Graniet , impregneren met vlek stop top impregnatie. Onderhoud met tegel glans reiniger.

Natuursteen – Geschuurd

Om de achtergebleven zaagsporen te maskeren schuurt men de ruw gezaagde natuursteen nog 1 keer. Dat levert een matte en ruwe natuursteen op met fijne cirkelvormige sporen. Bovendien lijkt de natuursteen poreus te zijn. Dat is echter niet het geval: er is geen sprake van absorptie van vocht.

Veel al bij hardsteen enkel keer bij marmer. Impregneren en onderhouden met glans reiniger. Men opteert meestal voor een geschuurde afwerking als men de stenen buiten wil verwerken.

Natuursteen – Gezoet

Tussen ruwe en gepolijste natuursteen gelden er verschillende afwerkingsgraden. Gezoet is er zo 1 die matter is dan glanzend gepolijste natuursteen. Aanvankelijk zijn de kleuren minder uitgesproken in vergelijking met de glanzend gepolijste. Na verloop van tijd, meer bepaald na patina en saturatie, bekom je een quasi even zuivere tint. De natuursteen patineert dan erg homogeen en de uiteindelijke tint stabiliseert vlug. Bovendien is de gezoete afwerking minder vermoeiend voor de ogen vergeleken met glanzend gepolijste natuursteen.

Gezoete natuursteen is bijzonder geschikt voor plaatsen die veel bewandeld worden. Bij een gepolijste vloer vallen al snel markeringen op die plaatsen op. Bij gezoete natuursteen is dat niet het geval, tenminste als je het materiaal goed onderhoudt en voedt. Om die reden is deze afwerkingsvorm ideaal voor binnenvloeren.

Ook deze afwerking kunnen wij in het werk schuren oftewel als de vloer door ons gelegd word en kort daarna geslepen en bewerkt in de afwerking die u kiest. Als u een zeer hoge glans wilt kunnen wij op Italiaanse manier de vloer verglazen met speciale Kristallen. Deze methode geeft een beter en hardere afwerk laag dan kristalliseren. Dit zijn ook diverse soorten natuursteen,

  • Marmer , gezoet oppervlak was en polis onderhoud glansreiniger. Gepolijst idem en bij verglazing en of kristalliseren hebben wij diverse speciale middelen . ook hier kan de polis en glansreiniger gebruiken.
  • Hardsteen is idem als marmer
  • Travertin idem
  • Zand kalksteen idem
  • Graniet , impregneren met vlek stop top impregnatie. Onderhoud met tegel glans reiniger.

Natuursteen – Gefrijnd

Voor gefrijnde natuursteen trekt men 1 tot 8 centimeter brede lijnen met cilindervormige of prismavormige stalen scharen. Je kan kiezen tussen manueel of mechanisch gefrijnde oppervlaktes, al is er op het vlak van mechanische weinig keuze. Er bestaat nog maar 1 mechanische afwerkingsvorm, met name die met 15 verticaal geplaatste slagen per decimeter.

Een bijzonder vorm van frijnen is de oude frijnslag, hetzij manueel hetzij mechanisch. Er is dan geen sprake van een vast aantal slagen: 20 tot 30 slagen per decimeter. Bovendien frijnt men schuin in hoeken van 45 graden. Zo bekomt men niet-continue ribben. Meestal hardsteen en zand/kalksteen voor buiten normaal word hier niets aan gedaan. De beste optie is impregneren en of een coating laag. Voor binnen word het zelden toe gepast maar het mooiste resultaat is impregneren zo blijft de steen zijn uiterlijk behouden.

Natuursteen – Geborsteld

Door speciale diamant borstels word de steen bewerkt zodat deze een verouderde uitstraling krijgt zoals bij anticato vloeren. Ook kunnen wij bestaande gepolijste vloeren met deze technieken verouderen. Dit kan in principe bijna met alle vloeren. De afwerking van de vloer kunnen wij op diverse manieren voor u afwerken. Dit kan zijn een coating of antiek was, impregnatie of met speciale borstel leather look. Dit kunnen diverse steen soorten zijn, hier onder een overzicht.

  • Marmer behandelen met tegel steen was en polis of natuursteen was en polis. Dagelijks onderhoud glansreiniger. Als men geen glans wil kan de vloer behandeld worden met een vlek stop top impregnatie en onderhouden met glansreiniger.
  • Travertin, het zelfde als marmer.
  • Graniet gebrand geborsteld impregneren met vlek stop top impregneer of de steen coating onderhoud met tegel steen glansreiniger.
  • Leisteen, was en polis onderhouden met natuursteen glans reiniger.

Natuursteen – Gebouchardeerd

Met matrijzen met stalen punten – bouchardes genaamd – bewerkt men het oppervlak van natuursteen. Hierop verschijnen vervolgens duizenden piepkleine witte stippen van 1 tot 3 millimeter groot. Meestal worden de vlakke zijden machinaal gebouchardeerd en de overige manueel door steenhouwers.
Zie ook Gefrijnd

Natuursteen – Gegradineerd

Gegradineerde natuursteen werd behandeld met een gradine: een stalen schaar met een kamvorm en snijdende tanden. Daardoor vertoont het oppervlak talloze parallelle en U-vormige plooien. De diepte bedraagt doorgaans 3 millimeter, terwijl de spatie tussen de plooien 3 tot 7 millimeter kan bedragen. Komt bijna niet voor, behandeling specifiek aan de wensen van de klant (mailen en overleggen)

Natuursteen – Getrommeld

Getrommelde stenen zijn er in diverse varianten te verkrijgen. Dit is per steen en land verschillend, de stenen komen op een band te liggen waar diverse materialen met druk tegen de stenen word gespoten, zo ontstaat er een getrommelde afwerking. Dit zien wij veel bij travertin soorten en de zachtere marmer soorten.
Ook zijn er diverse hardsteen soorten die getrommeld te verkrijgen zijn.
Dit kunnen wij met onze machines niet nabootsen wel kunnen wij met diamant borstels het oppervlak bewerken zodat het een getrommelde steen lijkt.

Natuursteen – Gevlamd

Als men natuursteen in contact brengt met een brander onder hoge temperatuur, dan vindt er een hitteschok plaats. Deze is verantwoordelijk voor het ontstaan van kleine scheurtjes en oneffenheden waardoor het oppervlak erg onregelmatig en oneffen oogt. Het gevolg is een ruw en natuurlijk resultaat dat mooi veroudert. Daarnaast is het materiaal erg onderhoudsvriendelijk.

Meestal basalt en of graniet soorten, impregneren en dan onderhouden met glans reiniger. Marmer en hardsteen soorten, was en polis en onderhouden met glansreiniger.

Het ruwe oppervlak is antislip. Daarom gebruikt men gevlamde natuursteen meestal voor terrassen, bestrating, buitentrappen en zwembaden. Ook als muurbekleding is deze afwerkingsvorm populair.

Natuursteen – Gekloofd

Gebarsten steen, zo ziet gekloofde natuursteen eruit. Er lijkt een grote natuurlijke barst in te zitten, maar in feite werd deze gecreëerd met beitels of een pers.

Diverse soorten zoals leisteen graniet marmer hardsteen, leisteen binnen impregneren of was en polis onderhoud met glans reiniger, buiten impregneren.

  • Graniet impregneren of steen coating onderhoud glans reiniger.
  • Marmer was en polis onderhoud glansreiniger.
  • Hardsteen was en polis of hardsteen reiniger beschermer. Deze afwerkingsvorm kan je op tal van plaatsen gebruiken, zowel binnen als buiten.

Natuursteen – Ruw gezaagd

Men zaagt de blokken natuursteen in platen. Het gevolg is een oppervlak met zaagsporen die stilaan verdwijnen na de ingebruikname of het onderhoud van de natuursteen. Komt niet veel voor maar impregneren en of coating is een oplossing onderhoud glansreiniger. Deze afwerkingsvorm kiest men vooral voor opritten, terrassen en paden buitenshuis of voor vloeren binnenshuis.

Natuursteen – Gebikt

Gebikte natuursteen bekom je als men op een gezaagd of gekloofd oppervlak ontzettend veel kleine inkepingen aanbrengt. Dit gebeurt manueel of mechanisch met een horizontale pneumatische schaar. Afhankelijk van de slagfrequentie verkrijg je een ruwe of fijne afwerking.

Natuursteen – Gezuurd

Ruwe natuursteen (gezandstraald, gevlamd… als afwerkingsvorm) dompelt men eerst in een bad met zuren om vervolgens grondig gespoeld te worden. De originele kleuren van de natuursteen worden zo versterkt. Een dergelijke behandeling mag wel slechts 2 keer toegepast worden zo niet takelt de steen te snel af. Komt voor bij marmer en hardsteen.

Verzuring van de steen maakt de steen lichter van kleur dus adviseren wij impregneren met als onderhoud glansreiniger. Maar als men de steen meer glans willen geven kan er was en polis gebruikt worden. Met als onderhoud glans reiniger.

Natuursteen – Ijsbloem

Een speciale afwerkingsvorm is de ijsbloem. Hierbij pivoteren 5 scharen met telkens 4 mesjes het oppervlak van de natuursteen zodat er een ijsbloemeffect ontstaat.

Graniet behandelen met impregneer en of was een polis onderhoud glansreniger.

Hardsteen behandelen met was en polis onderhoud glans reiniger, of met hardsteen reiniger beschermer.

Natuursteen – Kerkvloer

Oude kerkvloeren zijn van zwart marmer of hardsteen en is in loop der jaren mooi oud ingesleten steen. U kunt zien dat de steen op sommige plaatsen meer is ingesleten en dit geeft de mooie uitstraling van de charme van kerkvloeren. Wij kunnen dit ook nabootsen door speciale technieken toe te dienen op de vloer. Wij moeten de vloer wel een aantal keer bewerken om het gewenste resultaat te krijgen.

Dit is ook toe te passen op kasteel vloeren, dit zijn vaak zand/kalksteen in sommige gevallen marmer soorten. Wij kunnen in beide gevallen deze steen soorten leggen en in het werk bewerken tot het gewenste resultaat. Dit kunnen hardsteen vloeren zijn en ook oude kalksteen vloeren. Om deze te beschermen kan er was en polis gebruikt worden met als onderhoud glansreiniger. Ook is het mogelijk om de hardsteen reiniger en beschermer te gebruiken. Voor kalksteen is de polis de beste variant met glansreiniger als onderhoud.

Natuursteen – Sclypé

Bij deze afwerkingsvorm gebruikt men een vaste frees om mechanisch op het oppervlak te houwen. Het resultaat bestaat uit dunne parallelle V-vormige ribben met een diepte van 1 tot 5 millimeter.